Udvikling af 1. standardsæt
DDKM for apoteker 1. version DDKM for apoteker blev udviklet i temagrupper, der var sammensat af medarbejdere fra 19 apoteker samt fra IKAS, Pharmakon og Danmarks Apotekerforening. Det foregik i perioden juni 2007 til april 2008. Der var 42 akkrediteringsstandarder, fordelt på 10 temaer, i den første version af DDKM for apoteker. I 2009 kom yderligere to standarder målrettet dosispakkeapoteker til.
IKAS og det engelske rådgivningsfirma CHKS gennemførte efter temagruppernes arbejde tværgående redigering af alle akkrediteringsstandarder, som herefter var i høring og pilottest.
Den første version af Den Danske Kvalitetsmodel for apoteker blev før den endelige godkendelse pilottestet på otte apoteker fordelt over hele landet. Der var stor interesse for at blive testapotek. IKAS modtog i alt 36 tilmeldinger fra interesserede apoteker. IKAS udvalgte de otte testapoteker på baggrund af kriterier som land/by, stort/lille, certificeret/ikke-certificeret, vagtapotek.
De første apoteker blev akkrediteret i forhold til DDKM i efteråret 2009.
Udvikling af 2. standardsæt
2. version af DDKM – Akkrediteringsstandarder for apoteker blev godkendt af IKAS’ bestyrelse den 24. april 2012. 2. version træder i kraft den 1. januar 2013.
Udviklingen af 2. version blev igangsat med en grundig evaluering af 1. version. Evalueringsrapport foreligger her. I forbindelse med Q-møderne i efteråret 2011 blev der afholdt tre workshops, hvor farmakonomer og farmaceuter fra akkrediterede apoteker kommenterede udvalgte forslag til standarder, herunder både form og indhold.
Standarderne blev herudover tilrettet i relation til opbygning af grundskabelonen. Således er nu alle akkrediteringsstandarder indledt med et felt, der beskriver baggrunden for standarden. Dette felt skal guide brugeren i forståelse og anvendelse af standarden. Desuden er indikatorerne delt op, således at der nu kun er et målepunkt i hver indikator. Dette bevirker, at der er flere indikatorer men ikke øgede krav. Der var i forbindelse med processen til udvikling af 2. version nedsat en arbejdsgruppe, som bestod af deltagere fra Danmarks Apotekerforening, Pharmakon og IKAS.
Høringsperioden løb fra 27. februar til 19. marts 2012.
Høringsparter: DADL, Danmarks Apotekerforening, Danmarks Farmaceutiske Selskab, DSR, Danske, Handicaporganisationer, Danske Patienter, Danske Regioner, Dansk Selskab for patientsikkerhed, DSKS, Farmakonomforeningen, Farmakonomskolen, FOA, Forbrugerstyrelsen, Fødevarestyrelsen, KL, KU, Det Farmaceutiske Fakultet, Lægemiddelstyrelsen, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Patientombuddet, Pharmadanmark, Pharmakon, PLO, Sundhedsstyrelsen, SDU: Det sundhedsvidenskabelige fakultet, Kandidatuddannelsen i farmaci.
Der er standarder, der er udgået, og der er tilkommet nye.
Der er kommet et større antal indikatorer, som er formuleret så de er mere konkrete og præcise.
Det anbefales at læse baggrundsafsnittet grundigt, da det giver vejledning til, hvordan standarden skal forstås.
På trin 3 skal apoteket nu demonstrere, at der arbejdes i overensstemmelse med de retningsgivende dokumenter. På trin 3 er det gennemgående krav i indikatorerne, at der skal evalueres på kvalitetsovervågningen. Bemærk, at der er metodefrihed, så apoteket selv kan vælge, hvordan det gøres.
På trin 4 er kravene skærpet, idet der nu skal være fulgt op på, om de kvalitetsforbedrende tiltag har den ønskede effekt. Vurderingsprincipperne har undergået en revision, og overordnet vurderes der ikke på standardniveau men på indikatorniveau (se afsnittet ”Vurdering og akkrediteringsstatus” i Håndbog i DDKM for apoteker).
Der er som noget nyt udvalgt tre standarder som patientsikkerhedskritiske. Det drejer sig om disse standarder:
Opfyldelsesgraden af indikatorer i de patientsikkerhedskritiske standarder har indflydelse på akkrediteringsstatus.
Udvikling af 3. standardsæt
3. version af DDKM – Akkrediteringsstandarder for apoteker blev godkendt af IKAS’s bestyrelse den 10. juni 2018. 3. version træder i kraft den 1. januar 2019.
3. version af DDKM for apoteker blev udviklet i forbindelse med bruttoavanceaftalen for 2016-2017, hvor der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Sundheds- og Ældreministeriet, Lægemiddelstyrelsen, Danmarks Apotekerforening og IKAS. Denne arbejdsgruppe skulle komme med anbefalinger til IKAS til de overordnede rammer for 3. version af akkrediteringsstandarder for apoteker. Arbejdsgruppen blev nedsat i december 2016. Arbejdsgruppen afholdte 5 møder med start februar 2017 og skulle i august 2017 aflevere anbefalinger til IKAS.
IKAS har under udviklingen af de nye akkrediteringsstandarder samarbejdet med Danmarks Apotekerforening. Der har desuden været afholdt workshops med surveyors, apotekere og formandskabet i Akkrediteringsnævnet. Deltagende apoteker i workshoppen er nøje udvalgt på baggrund af kriterier som beliggenhed, stort/lille apotek, akkrediteret/ikke-akkrediteret apotek.
Akkrediteringsstandarder for apoteker 3. version har været sendt i høring hos en række høringsparter, men andre har også haft mulighed for at indgive høringssvar. Det kunne gøres i praksis ved at kontakte IKAS. Høring forløb fra 23. marts - 13. april 2018.
Høringsparter:
Sundheds- og Ældreministeriet, Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Pharmadanmark, Farmakonomforeningen, Danmarks Apotekerforening, Pharmakon, Danmarks Farmaceutiske Selskab og Danske Patienter.