Indførelse af DDKM
Temagrupper
Den Danske Kvalitetsmodel er udarbejdet i samarbejde med temagrupper.
De overordnede hovedkategorier - organisatoriske, generelle og sygdomsspecifikke temaer - har været udgangspunkt for temagrupperingen i arbejdet med den første version af Den Danske Kvalitetsmodel. Grupperingen var endvidere baseret på at sikre så høj grad af sammenhæng og koordinering mellem de enkelte temaer som muligt, således at der var en funktionel og logisk sammenhæng. Temagrupperne var etableret i regi af IKAS og bestod hver især af en formand, temagruppemedlemmer samt et sekretariat.
På baggrund af regionernes indstilling af formandskandidater udpegede IKAS formændene for temagrupperne. Der blev taget hensyn til, at alle regioner var repræsenteret ved et formandskab. Udpegningerne blev tiltrådt af bestyrelsen.
Medlemmerne til temagrupperne blev udpeget efter følgende principper:
Regional deltagelse
37 temagrupper har været med til at udarbejde det samlede sæt af akkrediteringsstandarder for sygehuse:
Udvikling af 1. standardsæt
Første version af Den danske Kvalitetsmodel omfatter 104 akkrediteringsstandarder, som blev udviklet i temagrupper.
I udviklingen blev inddraget en række eksisterende, nationale kvalitetsprojekter.
Det drejer sig om: Det Nationale Indikatorprojekt (NIP), Den Gode Medicinske Afdeling (DGMA), Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP), de landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser, Operation Life og De Mellemmenneskelige Relationer (MMR).
Udviklingsarbejdet fandt sted i perioden 2005 til 2007.
IKAS og CHKS Healthcare Accreditation & Quality Unit (HQS) gennemførte efter temagruppernes arbejde en tværgående redigering af alle akkrediteringsstandarder.
Pilottest og høring
Første version af Den Danske Kvalitetsmodel for sygehuse var inden godkendelsen den 29. maj 2008 igennem to høringsrunder, hvoraf den seneste sluttede i februar 2008 med efterfølgende pilottest på syv sygehuse. Revisionsgruppen blev nedsat af IKAS' bestyrelse den 26. juni 2007 med det formål at gennemgå og færdiggøre standardmaterialet til DDKM på baggrund af første høringsrunde.
Revisionsgruppen bestod af:
Første version af DDKM blev overdraget til de offentlige og private sygehuse i august 2009.
Udvikling af 2. standardsæt
2. version af Akkrediteringsstandarder for sygehuse blev godkendt af bestyrelsen for IKAS den 24. april 2012.
Udviklingen af 2. version blev igangsat med en grundig evaluering af 1. version. Se evalueringsrapport.
I perioden maj til august 2011 blev der afholdt seks workshops, hvor specifikke emner og problemstillinger blev drøftet i forhold til tilpasning og justering af standarderne. 2. version af akkrediteringsstandarder for sygehuse var i høring i perioden 2. januar til 8. februar 2012.
Høringsversionen kan hentes i pdf-udgave her.
Der blev i forbindelse med processen til udvikling af 2. version nedsat en følgegruppe med følgende medlemmer:
Høringsparter: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Region Hovedstaden, Region Midt, Region Syddanmark, Region Nordjylland, Region Sjælland, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Sundhedskartellet, FOA, Kommunernes Landsforening, Dansk Erhverv, Danske Patienter, Forbrugerrådet, Patientombuddet, Patientforsikringen, Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, Dansk Sygeplejeselskab, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren.
Erfaringer fra 2. version
På baggrund af bestyrelsens beslutning i september 2013 om påbegyndelse af udviklingen af 3. version af Den Danske Kvalitetsmodel for sygehuse, gennemførte IKAS fra maj til september 2014 efter rådgivning og ønsker fra interessenterne i "Det rådgivende udvalg for sygehuse" en række fokusgruppeinterviews med repræsentanter udpeget af interessenterne.
Formålet var at indhente erfaringer, kritik og kommentarer til 2. version, og forslag til form og indhold i en kommende 3. version af akkrediteringsstandarderne for sygehuse.
En sammenfatning af resultaterne blev rapporteret til bestyrelsen på mødet 11.september 2014.
Hermed præsenteres en rapport, som i større detaljer sammenfatter disse interviews.
< Læs rapportUdvikling af tilpasset standardsæt 2016
I Økonomiaftalen for 2016 mellem regeringen og Danske Regioner blev det besluttet, at akkreditering af offentlige sygehuse udfases og afsluttes ved udgangen af 2015.
Privathospitaler og klinikker tilbydes stadig akkreditering, og der er i samarbejde med Danske Regioner, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhed Danmark udarbejdet en tilpasset version af sygehusstandarderne, 2.version, specielt med henblik på dette. Der er sket en indholdsmæssig slankning og en tilpasning af indholdet til de opgaver, som den private sygehussektor løser.