Beskrivelse
Akkrediteringsnævnets sammensætning
Ved sammensætningen af Akkrediteringsnævnet er der taget hensyn til, at Akkrediteringsnævnet som helhed skal kunne dække Akkrediteringsnævnets opgaveportefølje samt de sektorer, der indgår i DDKM (apoteker, fodterapeuter, kiropraktorer, kommuner, praktiserende speciallæger og privathospitaler). Det betyder, at medlemmerne af Akkrediteringsnævnet har ledelseserfaring fra en eller flere af de sektorer, der indgår i DDKM, og har erfaring med kvalitetsudvikling og viden om organisationsstrukturerne i det danske sundhedsvæsen. Det enkelte medlem indgår i Akkrediteringsnævnet på baggrund af personlige kompetencer og egenskaber og repræsenterer ikke sin arbejdsgiver eller faglige organisation
Akkrediteringsnævnets ansvar
Akkrediteringsnævnet er en uvildig instans, der ved udøvelsen af sin virksomhed er adskilt fra IKAS og IKAS' bestyrelse. Akkrediteringsnævnet træffer beslutning om akkrediteringsstatus for de institutioner, der indgår i DDKM. Nævnet skal sikre fair og ensartet behandling af institutionerne efter klare og gennemskuelige regler. Ved beslutning om akkrediteringsstatus for en institution, vil der altid som minimum indgå ét medlem med erfaring fra det pågældende sektorområde.
Akkrediteringsnævnets opgaver
Akkrediteringsnævnet behandler i udgangspunktet ikke de sager, hvor alle relevante indikatorer er vurderet helt opfyldt (HO) eller i betydelig grad opfyldt (BO). Disse sager anses som godkendte, eventuelt med få ubetydelige mangler, og får status ”Akkrediteret”. Denne type sager godkendes administrativt af Nævnssekretariatet i IKAS.
Akkrediteringsnævnet behandler de sager, hvor surveyorne under eksternt survey har vurderet en eller flere indikatorer i nogen grad opfyldt (NO) eller ikke opfyldt (IO). Dette uanset, hvilken indikator der er vurderet NO eller IO. Der skelnes altså ikke mellem indikatorerne, og alle indikatorer tæller som udgangspunkt ens. Vurderingen NO (I nogen grad opfyldt) er udtryk for, at der er noget, der skal ændres, før klinikken/ydernummeret (gælder også for apoteker og privathospitaler) kan siges at være på et niveau, der er tilstrækkeligt i forhold til kravet i indikatoren, og IO (Ikke opfyldt) er udtryk for, at klinikken ikke har gjort noget for at opfylde kravet i indikatoren. Der vil derfor være krav om opfølgning på de indikatorer, der er vurderet NO eller IO, således at klinikken har mulighed for at forbedre sig, inden den endelige beslutning om akkrediteringsstatus træffes i Akkrediteringsnævnet.
Behandlingen af denne type sager kan resultere i, at klinikken i første omgang får status ”Midlertidig akkreditering”, ”Akkreditering pågår” eller ”Ikke akkrediteret”.
Ved status ”Midlertidig akkreditering” og ”Akkreditering pågår”, er der krav om (eller rettere: tilbud om) opfølgning, da disse sager, som beskrevet ovenfor, indeholder vurderingen NO eller IO. Forskellen på, hvornår en klinik tildeles status ”Midlertidig akkreditering” eller ”Akkreditering pågår”, består i omfanget af indikatorer, der er vurderet NO eller IO.
Når en klinik tildeles ”Midlertidig akkreditering”, skyldes det, at surveyorne har vurderet, at klinikken reelt er akkrediteret, men med bemærkninger, altså påpegning af områder, hvor der er forbedringsmuligheder. Derfor får klinikken mulighed for at forbedre sin status inden for en fastlagt tidsfrist på 6 måneder ved at følge op på de indikatorer, der i første omgang blev vurderet NO eller IO. Herefter behandles klinikken igen på et møde i Akkrediteringsnævnet og tildeles sin endelige akkrediteringsstatus.
I nogle tilfælde vurderer surveyorne et så stort antal indikatorer NO eller IO, at Akkrediteringsnævnet ved en konkret vurdering tildeler klinikken status ”Akkreditering pågår”. Det betyder, at Akkrediteringsnævnet i første omgang ikke mener, at klinikken kan akkrediteres på det foreliggende grundlag. Akkrediteringsnævnet giver dog klinikken mulighed for at forbedre sin status ved at følge op på de givne mangler. Denne opfølgning skal i udgangspunktet ske inden for tre måneder, hvorefter klinikkens sag igen behandles på et møde i Akkrediteringsnævnet med henblik på at få tildelt en endelig akkrediteringsstatus.
Undtagelsesvist tildeler Akkrediteringsnævnet status ”Ikke akkrediteret” til klinikker med så talrige og væsentlige mangler, at det er udsigtsløst, at klinikken vil kunne opfylde indikatorerne i tilstrækkelig grad inden tidsfristen for en opfølgning.
Formandskab
Formand Jesper Poulsen
Ledende overlæge på Anæstesiafdelingen og speciallæge i anæstesiologi på Gentofte Hospital.
Næstformand Erling Birk Madsen
Overlæge, dr. med., MPA, speciallæge i kardiologi og intern medicin.
Næstformand Yvonne Hummelmose
Apoteker, Tommerup Apotek, Tallerupvej 15, 5690 Tommerup.
Medlemmer
Referater - 2021
Referater - 2020
Referater - 2019
Referater - 2018
Referater - 2017
Referater - 2016
Referater - 2015
Referater - 2014
Referater - 2013
Referater - 2012
Når I har fået tildelt jeres endelige akkrediteringsstatus af Akkrediteringsnævnet, er der mulighed for at appellere denne.
Læs om appelprocessen her: